Bel ons gratis 088 088 8917
Alles onder controle
We hebben nu enkele weken het Verisure-systeem in huis. Maar hoe 'test' je een alarmsysteem eigenlijk?
Een alarmsysteem koop je omdat je wilt dat er niet wordt ingebroken. Maar als er dan niet ingebroken wordt, begin je je af te vragen of het systeem wel nodig is. Op de misdaadkaart van Nederland blijkt dat een alarmsysteem bij ons in de straat eerder een luxe dan een noodzaak is. Het aantal inbraakpogingen is laag in mijn woonplaats en bovendien al jaren niet in de buurt waar ik woon. Dat zette me aan het denken over de beste manier om het systeem te testen.
Tijdens de installatie werd mij gedemonstreerd hoe vreselijk hard het alarm afgaat als iemand binnenkomt zonder het alarm uit te zetten. De camera stuurde een keurige set foto's naar de alarmcentrale en ik geloof de Verisure-mensen op hun woord dat er binnen 30 minuten een surveillant voor de deur staat. Nu zou ik een inbraak in scène kunnen zetten om te checken of het systeem echt goed werkt. Maar volgens mij verkoopt Verisure bottom-line geen "houd de dief pakket", maar iets anders.
Rust in je hoofd
Wie 40 euro per maand betaalt om inbrekers buiten de deur te houden, koopt een beetje mentale rust. De overtuiging dat een minder goed bewaakt pand aantrekkelijker is en jij dus overgeslagen wordt. Je kunt Verisure zien als een omgekeerde verzekering. Je betaalt premie, zodat je nooit uitbetaald hoeft te worden. Overigens krijg je bij een gecertificeerd alarmsysteem als Verisure ook korting op je inboedelverzekering.
Als ik het huis verlaat en "op scherp zet", vertrek ik in de absolute overtuiging dat ik niet terug zal komen in een leeggeroofd huis. Hoe hoger je risico daarop en angst daar voor is, hoe eerder die 40 euro een acceptabel bedrag lijkt.